sábado, 19 de diciembre de 2020

PRESENTACIÓ 3: LÍMITS COM A TUTORS LEGALS: ESTEM VULNERANT ELS DRETS FONAMENTALS DELS USUARIS?




En aquest treball he pogut observar vàries realitats, com la situació en la qual es troben els usuaris i la situació dels Educadors/es Socials.
 
Per començar volia adjuntar el Kahoot que van fer les meves companyes de classe:
 
1. Les persones que són declarades incapacitades... ''Disposen de capacitat jurídica, però no tenen capacitat d'obrar.''
 
2. La incapacitat pot ser... ''Total o parcial''.
 
3. Només un jutge pot declarar la incapacitat d'una persona... ''Veritat''.
 
4. Qui pot adquirir tutela... ''Conjug, persona/es desitjades per la persona, una entitat tutelar. ''
 
5. El tutor o curador... ''Ha de prestar suport i assistència en les decisions de la persona tutelada, ha de protegir seus els interessos i vetllar pel seu benestar ha de fomentar confiança i aptituds.''
 
6. És el mateix tutor que curador... ''No és el mateix.''
 
7. Les entitats tutelars són una alternativa al suport que poden oferir els familiars mitjançant l'exercici de la tutela d'una forma professionalitzada quan aquests no poden o considerin idonis pel jutge?...''Veritat.''
 
8. Una entitat tutelar pot realitzar qualsevol acció que cregui convenient per tal de vetllar el benestar del tutelat?... ''Fals''.
 
Les preguntes que es van realitzar algunes vaig tenir errors, ja que, des de el meu punt de vista haurien de canviar. Per exemple, jo no sabia que la persona que declara la incapacitat d'una persona és un jutge. Em sembla que això no hauria de ser així.
 
Partim de la base que els o les educadores socials, som les encarregades de detectar aquests casos, així com els psicòlegs, psiquiatres, treballadors socials, etc. Aquestes persones són les que veuen el problema o la situació que estan vivint i per tant veig completament innecessari que sigui un jutge qui tingui la paraula final.
 
A més a més, a causa d'això hi ha molta càrrega de treball i molts usuaris no tenen unes bones condicions.
 
Un exemple que volia destacar, i un dels més sentits a la societat és el d'una persona que té Alzheimer. Una part de la gent del meu voltant té una persona a la família que en té i es queixen del mateix. L'Alzheimer és una malaltia que és molt difícil de detectar, però a més la que més costa de rebre ajuda. Hi ha moltes persones que necessiten ajuda per algun familiar i a causa de la càrrega de treball que tenen els professionals no es pot detectar bé o no se'ls hi proporcionen els recursos que necessiten. A més a més han de passar per un jutge la qual cosa fa que encara més s'endarrereixi.
 
No hi ha recursos i això provoca que els usuaris també tinguin una mala atenció.
A més a més, el fet que les entitats no puguin realitzar cap acció per vetllar el benestar de la persona, i també ho hagi de fer un jutge fa que hi ha un endarreriment en l'acció que necessitin i a causa d'això pot provocar també que una persona empitjori i no sigui ben tractada.
 
Per últim m'agradaria destacar el fet que hi hagi una càrrega de treball als Educadors Socials. No pot ser que un educador tingui a càrrec seu a 150 usuaris, ha d'haver-hi una major administració i també per altra banda un reconeixement. Com bé coneixem la nostra professió està molt mal pagada i això s'hi ha d'erradicar, perquè a causa d'això els educadors estan molt desgastats i provoca que no facin la seva feina igual.


No hay comentarios:

Publicar un comentario