martes, 1 de diciembre de 2020

HASHTAG MI PRIMER ACOSO



Aquest hashtag el que volia era invitar a les dones, a què a través de les xarxes socials expliquessin les seves històries de la primera vegada que van ser assetjades. Les xarxes socials van ser un rol molt important a l'hora de sumar associacions i col·lectius feministes. L'objectiu que perseguia era aixecar la veu i denunciar la violència contra les dones que ho sofreixen a la societat mexicana amb la finalitat de visibilitzar l'enorme quantitat de dones que tenen una història sobre l'assetjament.

 

Va ser una iniciativa impulsada per Catalina Ruiz-Navarro y Estefanía Vela, que eren les que portaven un projecte digital feminista anomenat (e)stereotipas. Van llençar la pregunta: ''Quan y com va ser el teu primer assetjament?'' a través de Twitter i Facebook.

 

En el context temporal en el qual va ocórrer el llançament de la conversació va ser l'any 2016 uns dies abans de la mobilització del 24A, el d'una opinió publica on ja s'estava plantejant, des de vàries setmanes, conversacions sobre els feminicidis i altres violències contra les dones a Mèxic.

 

L'activista Catalina Ruiz-Navarro es trobava a Brasil en un foro feminista sobre els efectes del virus Sika i va escoltar la història del hashtag #MiPrimerAsedio, van pensar que l'experiència es podia replicar a Mèxic.

 

La proposta buscava replicar el fenomen brasiler de #PrimeiroAsseido, per obrir una conversació pública sobre l'assetjament a les dones i la normalització que tenien sobre aquest fet. Eren accions per visibilitzar el problema de l'assetjament sexual i la violència de gènere. Per tant la conversació #MiPrimerAcoso era una rèplica de la conversació anterior. Va ser originada a Mèxic.

 

El moviment també va tindre repercussió fora de Mèxic, va haver-hi rèplica del hashtag a Colòmbia, Chile, Argentina, Estats Units i França.

 

Els resultats van ser visibilitzar tots els casos de violència i assetjament que havien sofert les dones. Una de les coses més impactants va ser que moltes dones no eren conscients d'aquesta magnitud ni gravetat de tènia aquesta situació. El hashtag va generar un impacte molt gran tant en les dones que havien sofert això, com en tota la societat.

 

Aquesta etiqueta va ser molt important perquè les dones poguessin donar-se veu i compartissin experiències de les quals s'havien avergonyit molts anys. M'ha semblat una iniciativa molt realista per a conscienciar a tota la societat del que realment els passa a les dones i a les nenes més petites. Així com un exercici d'apoderament i alliberament per a totes aquelles que l'han sofert i sobretot a no veure's soles en aquestes situacions.

 

VÍDEO FET PER MI DE RECOPILACIÓ DE TUITS #MIPRIMERACOSO:


https://youtu.be/-gxqdyiMe_w



No hay comentarios:

Publicar un comentario